Plynový gril: Jaký vybrat?
Milujete grilování, ale nechcete se zdržovat rozděláváním ohně a udržováním žhavých uhlíků? Hostíte často přátele nebo chcete být na příští barbecue party za hvězdu? V tom případě vsaďte na plynový gril. Ten patří k absolutní špičce a budete na něm připravovat grilované pochoutky jako profesionálové. Zjistěte, jak vybrat plynový gril a kolik vás jeho koupě bude stát.
10. 10. 2019Výhody a nevýhody plynových grilů
Jak se jednou pustíte do grilování, je to vášeň na celý život. A s plynovým grilem si budete letní večery užívat ještě víc.
Jaké jsou hlavní výhody plynového grilu?
- Nemusíte čekat, až se gril rozpálí. Stačí stisknout jedno tlačítko a téměř okamžitě můžete dávat suroviny na rošt.
- Jednoduše regulujete teplotu a intenzitu hoření, díky tomu se maso zbytečně nevysušuje. Navíc je teplota rozložena rovnoměrně.
- Grilujete bez přikládání po dlouhou dobu.
- Po grilování nemusíte ztrácet čas úklidem popelu, údržba je velmi snadná.
- V dlouhodobém horizontu budete grilovat levněji, plyn stojí méně než dřevěné uhlí.
Nevýhod plynových grilů není mnoho
- Vyšší cena může na první pohled odradit, ale pokud grilujete pravidelně, investice do kvalitního zařízení se vám vyplatí.
- Při grilování na plynu chybí vůně hořícího dřeva a zábava s rozděláváním ohně. Na první zmíněný problém již existuje řešení – speciální vložky, které naplníte dřevěnými lupínky, jež začnou kouřit a vytvoří typické aroma dřeva a kouře.
- Vysoká váha plynového grilu znesnadňuje manipulaci, na druhou stranu je většina modelů vybavena kolečky.
- Je potřeba obezřetnosti při manipulaci s plynovou bombou.
Hlavní zásady pro výběr plynového grilu
Investice do profesionálního plynového grilu se pohybuje v řádech až desítek tisíc korun, proto je dobré si koupi důkladně promyslet. Než začnete s výběrem nového parťáka na letní grilovačky, udělejte si jasno v několika základních parametrech:
- počet hořáků,
- velikost grilovací plochy,
- grilovací rošt,
- regulování teploty,
- grilovací systémy,
- příslušenství.
Pro kolik lidí budete grilovat?
Podle toho se odvíjí počet hořáků a velikost grilovací plochy. Vždy byste měli mít k dispozici alespoň dva samostatně regulovatelné hořáky. Díky tomu můžete zároveň připravovat pokrmy vyžadující různou teplotu. Stačí pouze otočit knoflíkem. Vybrané modely jsou vybaveny také bočními hořáky, které se hodí pro přípravu příloh nebo omáček. Nejodolnější jsou hořáky vyrobené z nerezu.
Masivní grilovací rošt je základ pro správné vedení tepla
Grilovací rošt musí být masivní, aby správně akumuloval teplo – kvalitní typy se vyrábí z litiny nebo nerezu, případně se smaltovanou povrchovou úpravou. Plocha roštu by měla být co největší, aby správně rozváděl teplo. K nezbytnému příslušenství patří víko a pro ještě lepší regulaci využijete i zabudovaný teploměr. Nezapomeňte ani na dostatečnou odkládací plochu, abyste během přípravy pokrmů nemuseli neustále odbíhat pro další ingredience.
Jaké si pořídit příslušenství?
Hodí se i další příslušenství – kromě mřížkovaného roštu využijete hladký tál pro grilování menších surovin, grilovací jehlu na kuře nebo speciálně přizpůsobené hrnce či woky. Moderní grilování nekončí u masa a klobás, na kvalitním plynovém grilu připravíte vše od pizzy, přes paellu až po omáčky a dezerty.
U velkých modelů by měla být samozřejmostí kolečka a plachta na přikrytí. Řadu příslušenství si obvykle můžete ještě dokoupit zvlášť.
Typy plynových grilů
Plynové grily můžeme rozdělit na tři základní typy podle grilovacího systému.
Lávové grily mají hořáky doplněné o lávové kameny, které se rovnoměrně ohřívají, ale mezi jejich nevýhody patří nebezpečí vzplanutí odkapávajících šťáv a nutnost pravidelné výměny kamenů.
Místo lávových kamenů se používá také tzv. flavorizér. To je ocelový profil umístěný nad hořáky, který rovnoměrně rozvádí teplo. Kapající tuk se na něm odpaří a vytváří příjemné grilované aroma.
Nejmodernějšího způsobu grilování dosáhnete pomocí RBS technologie. Hořáky jsou keramické a jsou umístěné po bocích grilovací vany, čímž se zabraňuje vznícení stékajících tuků a šťáv. RBS grily navíc dosahují lepšího rozložení teploty a umožňují přesnější regulaci.
Při výběru myslete na bezpečnost
Při grilování na plynu musíte manipulovat s plynovou lahví, což vyžaduje opatrnost. Nikdy nepoužívejte plynovou lahev s poškozeným ventilem a extrémně obezřetní buďte i při manipulaci s prázdnou lahví, i v tomto případě existuje nebezpečí výbuchu. Grily bývají uzpůsobeny pro připojení pěti nebo desetikilové propanbutanové lahve. Pohlídejte si, zda má gril dostatečný prostor pro umístění plynové lahve a disponuje veškerým příslušenstvím (plynová hadice, regulátor, sponky) pro připojení k lahvi.
Při výběru plynového grilu se zaměřte také na stabilitu. Gril musí být dostatečně bytelný, aby se nepřevrátil. Pro lepší bezpečnost a snadnější obsluhu je dobré volit modely s elektrickým nebo piezo zapalováním, kterým automaticky zažehnete jiskru a nemusíte používat zápalky.
Kolik stojí plynový gril
Gril na plyn zakoupíte v několika cenových kategoriích. Plynové grily do 5000 Kč se hodí pro menší počet strávníků a je potřeba počítat s nižší stabilitou a odolností použitých materiálů. Kvalitnější modely pro několik osob pořídíte mezi 5–10 tisíci korun, v této kategorii najdete pojízdné plynové grily s několika hořáky. Pro pravidelné grilování nebo větší počet hostů se hodí grily nad 10 tisíc korun. Kolem 20 tisíc korun zakoupíte grily, jež svým vybavením uspokojí i nejnáročnější kuchaře.
Vybrané modely plynových grilů |
||||
---|---|---|---|---|
G21 California BBQ Premium line |
Campingaz 4 SERIES CLASSIC LS PLUS |
Weber Genesis II E-310 GBS |
Activa Cabrio 12200R |
|
Počet hořáků |
3 |
4 |
3 |
3 |
Boční hořák |
1 |
1 |
ne |
ne |
Grilovací mřížka |
2 728 cm² |
3500 cm² |
3264 cm² |
1824 cm2 |
Rošt |
litinový |
litinový |
smaltovaná litina |
chromovaný |
Výkon |
12,6 kW |
15,1 kW |
11 kW |
8,4 kW |
Hmotnost |
34 kg |
64 kg |
61 kg |
neuvedeno |
Cena |
8 499 Kč |
13 990 Kč |
25 490 Kč |
3 290 Kč |